Novartis Campus; Visitor Center, Basel, aussen
Novartis Campus; Visitor Center, Basel, Treppenhaus
Novartis Campus; Visitor Center, Basel, Treppenhaus
Novartis Campus; Visitor Center, Basel, Geschossbeschriftung
Novartis Campus; Visitor Center, Basel, Guss Buchstaben
Novartis Campus; Visitor Center, Basel, Guss Buchstaben
Novartis Campus; Visitor Center, Basel, Guss Buchstaben
Novartis Campus; Visitor Center, Basel, Geschossbeschriftung

Novartis Campus; Visitor Center, Basel

The basic character of the sign system was inspired by the striking banisters located throughout the building. Object-like letters of poured aluminium function as directional signs to indicate the building’s levels and its auditorium. The lettering fluctuates between an ornamental and informational function, thereby blending the sign system with the architecture. The same applies to the room signage done in gold leaf and affixed directly on the veneered doors. The physical presence and readability of the lettering varies, depending on the fall of light and viewer standpoint.

 

Address: Novartis Campus, Fabrikstrasse 6, Basel

New build: 2006

Architecture: Peter Märkli, Zurich

Façade: Jenny Holzer

Commissioned by: Novartis Pharma AG, Basel

Project team: Natalie Bringolf, Kristin Irion, Robin Haller, Alexandra Noth, Megi Zumstein

Photography: Paolo Rosselli, Milano / Goran Potkonjak, Zurich; bivgrafik (photos 5, 6, 7 and 10)

Novartis Campus; Visitor Center, Basel, Geschossübersicht