Werkhof Irgenhusen, Pfäffikon (ZH)
Werkhof Irgenhusen, Pfäffikon (ZH), Beschriftung aussen Holz
Werkhof Irgenhusen, Pfäffikon (ZH), Beschriftung aussen Holz
Werkhof Irgenhusen, Pfäffikon (ZH)
Werkhof Irgenhusen, Pfäffikon (ZH), Beschriftung aussen gemalt
Werkhof Irgenhusen, Pfäffikon (ZH), Beschriftung aussen gemalt

Werkhof Irgenhusen, Pfäffikon, Zurich

On the grounds of the Werkhof Irgenhusen (the location of the road department of the Canton of Zurich’s public works services) there is a service building and two further works buildings with garages and a workshop. The service building is a wooden construction enveloped in shingling made of larch.

For the translucent façades of the works buildings, large numerals were selected which indicate the entry gates to the workshop and garages as well as to the washing bay. The typographic design not only communicates with the sharp lines of the architectonic corpus of the building; it also integrates the horizontal rhythm of the façades in the works’ tract. Despite the size of the sign system, the façade’s fluid linear structure remains intact.

 

Address: Hochstrasse 190, Pfäffikon

Extension and renovation: 2006

Architecture: Hopf und Wirth Architekten, Winterthur

Commissioned by: Hochbauamt Kanton Zürich

Project team: Natalie Bringolf, Kristin Irion, Robin Haller

Photography: Christian Schwager, Winterthur; bivgrafik (photo 9)

Werkhof Irgenhusen, Pfäffikon (ZH), Türbeschriftung
Werkhof Irgenhusen, Pfäffikon (ZH), Beschriftung aussen Montage
Werkhof Irgenhusen, Pfäffikon (ZH)